Hoşgeldiniz... Ziyaretçi | Abone Ol

Jasper Ajans

Cumartesi, 2024-04-20, 4:54 AM
Main » 2009 » Eylül » 3 » Obama Yeni Bir Tarihe Daha İmza Atacak
Paylaş
0:05 AM
Obama Yeni Bir Tarihe Daha İmza Atacak
Obama yeni bir tarihe daha imza atacak  ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, ABD tarihinde ilk kez bir ABD Başkanının BMGK toplantısına başkanlık yapacağını açıkladı.

Büyükelçi Rice, BMGK dönem başkanlığının İngiltere'den ABD'ye geçmesi dolayısıyla bugün basın toplantısı düzenleyerek, Konseyin bu ayki programıyla ilgili bilgi verdi.

ABD'nin nükleer silahların yayılmasının önlenmesi konusuna büyük önem verdiğini belirten Rice, bu amaçla 24 Eylülde BMGK'da zirve düzenleyeceklerini ve zirveye BMGK'nın 15 üyesinin devlet ve hükümet başkanlarının katılmasının beklendiğini söyledi.

Rice, bu toplantının genel nitelikte olacağını ve herhangi bir ülke ya da ülkeler üzerinde durulmayacağını özellikle belirtti.

Büyükelçi Rice bir soru üzerine, toplantıdan yapıcı bir sonuç alınması için çalışmaların sürdüğünü, toplantının, gelecek yıl düzenlenecek nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşmasını (NPT) gözden geçirme konferansı öncesinde bu konudaki çalışmalara hız kazandıracağını umduklarını ifade etti.

Rice, 64. dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları dolayısıyla New York'a gelecek Obama'nın 22 Eylülde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un düzenleyeceği iklim değişikliğiyle mücadele zirvesine de katılacağını, ayrıca BM Genel Kuruluna ilk kez hitap edeceğini belirtti.

Susan Rice BMGK'da 9 Eylülde düzenlenecek Haiti'deki BM misyonu (MINUSTAH) toplantısına Genel Sekreter Ban'ın Haiti özel temsilcisi, ABD'nin 42. Başkanı Bill Clinton'ın katılacağını, ayrıca 30 Eylülde yapılacak ''kadın, barış ve güvenlik'' konulu toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un başkanlık edeceğini söyledi.

Rice, BMGK'nın önemli toplantıları arasında 29 Eylülde yapılacak Afganistan'daki BM Misyonu (UNAMA) konulu toplantısının da bulunduğunu kaydederek, toplantıda Afganistan'daki seçim sonuçlarının değerlendirilmesinin beklendiğini ifade etti.

Orta Doğu konusunun 17 Eylülde ele alınacağını söyleyen Rice, ABD Başkanı Obama'nın New York'ta bu yılki Genel Kurul toplantıları sırasında İsrail ve Filistin liderleri arasında bir toplantı düzenleyip düzenlemeyeceği sorusuna ise bu konuda bir açıklama yapmayacağı karşılığını verdi.

Rice, İran'ın nükleer programıyla ilgili bir soru üzerine, İran'dan BMGK'nın beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) ile Almanya'nın (5 1 ülkeleri) İran'a son sundukları önerilere halen resmi bir yanıt beklediklerini vurguladı.

Susan Rice, Kuzey Kore'den İran'a giden silah dolu geminin Birleşik Arap Emirlikleri tarafından alıkonulmasıyla ilgili bir soru üzerine, konunun BMGK Kuzey Kore Yaptırımlar Komitesinde değerlendirildiğini, BM ülkelerinin Kuzey Kore'ye yaptırımlar getiren 1874 sayılı BMGK kararına uymalarının sevindirici olduğunu söyledi.

-KADDAFİ-

Rice, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin BMGK toplantılarına katılmak için New York'a yapacağı ziyaret sırasında kendisine ABD hükümeti tarafından herhangi bir hareket sınırlaması getirilip getirilmeyeceğiyle ilgili bir soru üzerine, bildiği kadarıyla Kaddafi'nin ziyaretinin New York'la sınırlı kalacağını belirtti.

Kaddafi'nin BMGK'da 24 Eylüldeki toplantıya katılmasıyla ilgili bir soru üzerine ise Rice toplantının konusunun belli olduğunu ve sadece bu konuyla ilgili konuşmak üzere herkese 5 dakikalık konuşma hakkı tanınacağını kaydetti.

Rice, Lockerbie faciasının sorumlusu olarak yargılanarak İskoçya'da mahkum olan ve sağlık nedenleriyle serbest bırakılan Libyalı Abdülbesat Ali Muhammed El Megrahi'nin dönüşte Libya'da gördüğü karşılanmadan dolayı Amerikalıların kırıldıklarını ve incindiklerini belirterek, bu konunun tüm Amerikalılar için son derece hassas bir konu olduğunu, Lockerbie terör saldırısında 270 Amerikalının öldüğünü hatırlattı.

Bu açıdan Kaddafi'nin nasıl davranacağının önemli olacağını belirten Rice, BMGK ve Genel Kurul çalışmalarının yapıcı bir havada geçeceğini umduklarını söyledi.

-64. DÖNEM BM GENEL KURULU ÇALIŞMALARI-

Bu arada 64. BM Genel Kurul çalışmaları 15 Eylülde başlayacak. Üst düzey toplantılar ise 23-30 Eylül günleri arasında yapılacak. Toplantılara 192 BM ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarıyla dışişleri bakanlarının katılması bekleniyor.

63. Dönem BM Genel Kurul başkanlığı görev süresini 15 Eylülde tamamlayacak Nikaragualı Miguel D'Escoto Brockmann'ın yerine seçilen Libyalı Dr. Ali Treki de 64. dönem başkanı olarak görevine başlayacak. (AA)


Views: 669 | Added by: imblade | Tags: tarih yazacak, Amerika, america, USA, obama, barrack obama | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]